content detail

vitamine

Gezonde levensstijl met voldoende vitaminen

Post by: 22/07/2020 0 comments 401 views

Er zijn in totaal 13 verschillende vitaminen. Deze hebben allemaal weer andere voordelen voor je gezondheid. Het is dan ook belangrijk dat er geen tekort van een van de vitamines ontstaat. Een gebalanceerd, gezond dieet zorgt ervoor dat je vitaminegehalte op peil kan blijven. Lukt het je niet om van iedere vitamine voldoende binnen te krijgen? Dan kun je supplementen overwegen om het tekort aan te vullen.

Waarom moet je vitaminen uit voeding halen?

Bijna alle vitamines kunnen niet zelf door het lichaam aangemaakt worden. Je krijgt deze binnen via verschillende voedingsmiddelen. Wanneer je iets eet of drinkt waar een bepaalde vitamine in zit, kan je lichaam deze gaan gebruiken. Iedere vitamine heeft een ander effect op je lichaam, waardoor het dus belangrijk is om gevarieerd te eten om alle verschillende soorten vitaminen binnen te krijgen. Een gebalanceerd, gezond dieet zorgt ervoor dat je geen nadelen voor de gezondheid zult ervaren door een vitaminetekort.

De verschillende soorten vitamines

Er zijn twee soorten vitamines, namelijk wateroplosbare en vetoplosbare vitaminen. Wateroplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vocht van verschillende voedingsmiddelen. Je komt deze bijvoorbeeld tegen in groenten, fruit, volkorenproducten, zuivel, noten en peulvruchten. Tot deze categorie behoren vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Naast de wateroplosbare vitaminen zijn er ook nog een paar vetoplosbare, vitamines, namelijk vitamine A, D, E en K. Deze krijg je binnen via halvarine, margarine, noten, vlees, vis en zuivel. Een uitzondering is vitamine D, aangezien deze ook zelf door het lichaam aangemaakt kan worden met behulp van zonlicht.

Waarom een vitaminetekort voorkomen?

Het is belangrijk om een tekort van een vitamine te voorkomen. Een te laag vitaminegehalte kan namelijk voor gezondheidsproblemen zorgen. Vitamine C draagt bijvoorbeeld bij aan een gezonde weerstand, waardoor een tekort ervoor kan zorgen dat je vaker ziek wordt. Vitamine A zorgt daarentegen onder andere voor een goede werking van de ogen, waardoor je ook van deze vitamine niet te weinig binnen wilt krijgen. De vitamines B1, B2, B3, B5 en B8 reguleren de energievoorziening en zijn dus onmisbaar voor een goede werking van het lichaam. Een vitamine D-tekort kan botontkalking veroorzaken en een laag vitamine B12-gehalte kan zorgen voor een vorm van bloedarmoede. Uit al deze nadelen voor de gezondheid blijkt dus wel dat je iedere vitamine nodig hebt om jezelf zo fit en gezond mogelijk te kunnen voelen.

Supplementen als aanvulling

Hoewel het dus mogelijk is om voldoende vitaminen binnen te krijgen via een gevarieerd dieet, zal dit niet iedereen lukken. Het komt namelijk nog regelmatig voor dat mensen een vitaminetekort oplopen. Om nadelen voor de gezondheid te voorkomen kun je in zulke gevallen besluiten om vitaminesupplementen te gaan gebruiken. Bij Body Supplies vind je supplementen met een combinatie van verschillende vitamines, soms ook met extra mineralen. Het is echter ook een optie om een supplement te nemen met daarin een enkele vitamine waarvan je een tekort hebt. Er is dus genoeg mogelijk op het gebied van supplementen wanneer je wil voorkomen dat je een te laag vitaminegehalte krijgt.

 

About author

lifestylegids

Website:
×

U kunt niet meer reageren.