content detail

Biotine

Ooit gehoord van Biotine?

Post by: 05/11/2020 0 comments 80 views

Biotine is eigenlijk een soort supervitamine. Het is een onderdeel van de vitaminen B reeks die enorm belangrijk is. Eigenlijk is het vitamine B8, soms ook wel vitamine H genoemd. Het helpt om energie die in onze voeding zit om te zetten naar bouwstenen die ook echt wat voor ons lichaam doen. De vertaling van het Latijnse woord ‘bios’ betekend dan ook ‘leven’.

Mooie huid en sterke nagels
Biotine is bijzonder. Doordat het helpt energie uit voeding te halen zoals vitamine C uit de ingewanden en vitaal is voor de suiker- en vetstofwisseling en ons immuunsysteem werkt het door in alle facetten van ons lichaam. Het is belangrijk voor een evenwichtig zenuwstelsel, waardoor je een goede motoriek hebt en geestelijk lekker in je vel komt te zitten, soepele spieren en gewrichten houdt en een mooie huid en sterke nagels en haren hebt. Er wordt zelfs gesuggereerd dat het kaal worden bij mannen en het grijs worden van de haren vertraagd. Ook in je darmen wordt er onder invloed van bacteriën biotine aangemaakt en een voorraadje van deze vitamine wordt systematisch opgeslagen. Het werkt in ons lichaam nauw samen met vitamines B5, B6, en B12. Het kan dan verstandig zijn om een supplement B-complex of een Multivitamine naast de extra biotine te gebruiken.

Tekort aan biotine
Een tekort aan biotine kan serieuze gevolgen hebben. Zo wordt er bloedarme gesignaleerd, komen depressies voor en kunnen zich in ernstige gevallen huidafwijkingen voordoen. In de praktijk zal een tekort echter niet zo snel voorkomen, of je moet een echte liefhebber van rauwe eieren zijn. Rauwe eieren bevatten namelijk een stof die de opname van biotine in je lichaam blokkeert. Zodra je de eieren bewerkt door bijvoorbeeld koken, bakken of pocheren, kan het geen kwaad meer.

Biotine uit voedsel
Biotine komt in voedsel voor maar het gehalte schommelt. Vooral bij groenten is het seizoen erg belangrijk en als voedsel lang ligt gaat de biotine ook verloren. Fruit is overigens geen goede bron met uitzondering van bananen. Je vindt het eerder in orgaanvlees als lever en nieren en eidooiers. Groenten als sojabonen, pinda’s, bietjes, tomaten en sla zijn net als maïs, rijst en volkoren granen zoals havervlokken prima voedingsbronnen. Worteltjes zijn trouwens niet alleen goed voor vitamine A. Ook voor biotine kun je prima een wortel knabbelen.

Dagelijkse hoeveelheid
Je hebt dagelijks niet zo heel veel biotine nodig, wetenschappelijk gezien ongeveer veertig microgram per dag. Het lijkt bijna ongelooflijk dat zo’n kleine hoeveelheid vitamine zulke grote gevolgen voor ons lichaam kan hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei producten op de markt die kunnen helpen ons zelf ervan te verzekeren dat we voldoende van deze vitamine binnen krijgen, vooral als we druk zijn en daardoor nog wel eens een gezonde maaltijd overslaan. Het is volkomen veilig extra supplementen te nemen. Het teveel plassen we gewoon weer uit. Het is wel verstandig om, wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, goed op je biotine inname te letten. Een supplement tijdens deze periode kan zeker geen kwaad.

About author

lifestylegids

Website:
×

U kunt niet meer reageren.